Solidaire Buurt Winkel (SBW)

In september 2013 werden in Ekeren de deuren geopend van de eerste solidaire buurtwinkel Solidariteit.eva. Deze nieuwe winkelvorm combineert winkelen en ontmoeten. Het is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen vzw EVA-centrum en vzw Sociaal Winkelpunt.

Solidariteit.eva is een buurtwinkel waar mensen voeding, verzorgings- en huishoudproducten kunnen kopen. Het aanbod wordt aangevuld met bio- en fair trade producten. Wat de solidaire buurtwinkel speciaal maakt, is dat de winkel ook een ontmoetingspunt is waar alle mensen uit de buurt welkom zijn. Tijdens de officiële opening werd het meterschap toegekend aan Cath Luyten en Isabella Levens, een inwoonster van Ekeren.

Solidariteitsprincipe

Solidariteit.eva wil mensen met een laag inkomen aan een betaalbare prijs laten winkelen in een omgeving waar plaats is voor een gezellige babbel of een activiteit. Solidariteit tussen mensen die het moeilijk hebben en mensen met een inkomen uit arbeid of ander inkomen is belangrijk in het kader van armoedebestrijding. De solidaire buurtwinkel richt zich niet alleen op kansengroepen, maar ook op buurtbewoners en sympathisanten uit Ekeren en omgeving, hetzij als vrijwilliger, hetzij als klant van de winkel. Dit concept is uniek in Vlaanderen. De werking is in de eerste plaats in handen van vrijwilligers.

Iedereen is welkom

Iedereen kan winkelen in de solidaire buurtwinkel. Er wordt gewerkt met twee prijsniveaus: een prijs voor mensen die het financieel moeilijk hebben en een gewone marktprijs. Of men van het sociaal tarief kan genieten, wordt bepaald aan de hand van objectieve criteria. Hiervoor wordt samengewerkt met een brede waaier van sociale diensten.

 

Openingsuren eindejaarsperiode: 

Dinsdag 22 en 29 december van 14:00 tot 18:00 uur

Woensdag 23 en 30 december van 10:00 tot 12:30 uur

Donderdag 24 en 31 december van 14:00 tot 16:00 uur

Vrijdag 25 december en 1 januari gesloten!

 

Openingsuren 2021:

Dinsdag en donderdag van 14:00 tot 18:00 uur

Vrijdag van 10:00 tot 12:30 uur

 

Indien de Coronacijfers gunstig evolueren gaan we opnieuw open op woensdag en zaterdag.  We houden je op de hoogte via ons Eva-nieuws en sociale media.